- In de valutawereld krijgen de uiteenlopende bewegingen van de Hongaarse forint en de Poolse zloty momenteel veel aandacht.
- De munt van Hongarije zakt weg, terwijl de Poolse munt sterker wordt.
- Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst hoe dit in elkaar zit.
ANALYSE – Een jaar geleden was de aandacht van centrale banken vrijwel volledig gefocust op één ding: het beteugelen van de torenhoge inflatie. Inmiddels is de inflatie flink afgekoeld en is de beleidsfocus verschoven naar de risico’s van inzakkende economische groei.
Duitsland staat bijvoorbeeld op de rand van een recessie. En in Nederland kwam de economische groei na drie kwartalen van krimp in de laatste drie maanden van 2023 uit op een schamele 0,3 procent.
Krijgt Europese economie weer wat lucht?
Een renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB) zou de Europese economie weer wat lucht geven. Dat zou donderdag al kunnen gebeuren, maar de ECB heeft al laten doorschemeren dat de eerste renteverlaging in bijna tien jaar nog even op zich laat wachten.
Woensdag hield de Poolse centrale bank de beleidsrente ook onveranderd op 5,75 procent. Er zijn echter twee verschillen tussen het beleid van de ECB en dat van de Poolse centrale bank. Omdat het Oost-Europese land negen maanden eerder begon met het verhogen van de beleidsrente dan de ECB, kwam de inflatie in Polen ook eerder onder controle. Hierdoor kon de Poolse centrale bank afgelopen herfst de beleidsrente al in twee stappen verlagen van 6,75 naar 5,75 procent.
Een ander verschil is dat de Poolse economie een stuk steviger doorgroeit dan het belabberde groeitempo in de eurozone. Voor dit jaar stevent Polen naar verwachting af op een economische groei van bijna 3 procent. De combinatie van een relatief sterke economie en een stabiele rente heeft de Poolse zloty tijdens de afgelopen twee jaar met 13 procent opgejaagd ten opzichte van de euro.
Dalende rente in Hongarije leidt tot zwakkere forint
Een stukje zuidelijker kiest de Hongaarse forint een heel andere koers. De munt is met 4 procent gedaald sinds half januari ten opzichte van de euro. Die glijvlucht heeft alles te maken met de beslissing van Hongaarse centrale bank om de beleidsrente te verlagen van 10 naar 9 procent.
De centrale bank van Hongarije heeft daarvoor overigens alle ruimte, aangezien de inflatie inmiddels is teruggevallen binnen de bandbreedte waar de bank naar streeft. Een geleidelijke verzwakking van de arbeidsmarkt wijst er bovendien op dat een inflatiesprong niet voor de hand ligt.
De Hongaarse centrale bank mikt erop om het officiële beleidstarief terug te schroeven richting 6 à 7 procent in juni. Als dat gebeurt, kan de forint nog verder wegzakken.
Voorlopig trekken de schommelingen van onder meer de zloty en forint veel aandacht op valutamarkten, omdat de belangrijkste munten zoals euro, dollar en pond momenteel in heel rustig vaarwater zijn beland. Maar daar komt verandering in als de beleidsrentes in de eurozone en de VS in de loop van 2024 weer gaan dalen. En – zoals het er nu naar uitziet – gaat de ECB straks als eerste actie ondernemen. De euro gaat daarmee nog een interessante rit tegemoet.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.